Suplementi u prehrani zdravstvenih djelatnika tijekom pandemije COVID-19 Food supplements in healthcare professionals" diet during COVID-19 pandemic - Rugole, Vedrana; Pucarin-Cvetković, Jasna; Milošević, Milan (2021)
Cilj: Cilj provedenog istraživanja bio je ispitati utjecaj pandemije COVID-19 na učestalost potrošnje suplemenata u prehrani zdravstvenih radnika.Ispitanici i metode: Ispitivanje je provedeno tijekom prosinca 2020. i siječnja 2021. godine na području grada Zagreba, a obuhvatilo je 279 zdravstvenih djelatnika DZ Centar (liječnici, medicinske sestre / medicinski tehničari, farmaceuti). Podaci su prikupljani putem upitnika prilagođenog potrebama ovog istraživanja. Razlike između skupine koja je imala promjenu u uzimanju suplementacije u odnosu na skupinu koja nije imala promjenu u uzimanju suplementacije tijekom pandemije COVID-19 analizirane su χ2 testom. Sve P vrijednosti manje od 0,05 smatrane su značajnima.Rezultati: Dobiveni rezultati ukazuju na značajnu naviku konzumiranja nekih dodataka prehrani među zdravstvenim djelatnicima, a pojava pandemije COVID-19 utjecala je na trećinu ispitanika da započnu s uzimanjem suplementa (11,5 %) ili da ih uzimaju više i češće nego prije pandemije (21,9 %). Od vitamina, tijekom pandemije COVID-19 među zdravstvenim djelatnicima, povećala se upotreba vitamina C (P = 0,001), vitamina D (P = 0,001) te kompleksa B vitamina (P = 0,048). Najveće povećanje odnosilo se na učestalost uzimanja vitamina D gdje se svakodnevno uzimanje povećalo 3,63 puta. Značajne razlike u uzimanju minerala, proteina i aminokiselina između skupine koja je imala promjenu u uzimanju suplementacije u odnosu na skupinu koja nije imala promjenu odnosile su se na uzimanje magnezija i cinka (P <0,001). Od ostalih dodataka prehrani značajno se povećao unos beta-glukana (P <0,001), ginko bilobe (P = 0,012), kolagena (P = 0,038) te homeopatskih pripravaka (P = 0,006). Zaključak: Pandemija COVID-19 značajno je utjecala na povećani unos dodataka prehrani kod zdravstvenih djelatnika. Na temelju najnovijih znanstvenih spoznaja i preporuka o prehrani za vrijeme COVID-19 trebalo bi više pažnje usmjeriti na principe pravilne
Aim: The study aims to investigate the impact of the COVID-19 pandemic on the frequency of healthcare professionals" food supplement consumption.Subjects and Methods: The study was conducted in December 2020 and January 2021 in the City of Zagreb and comprised a total of 279 healthcare professionals (physicians, nurses/technicians, pharmacists) affiliated with the HC "Center". Data were collected via a questionnaire adapted to the study"s purposes. Differences between the group which changed its food supplementation consumption during the COVID-19 pandemic and the group that did not change it were tested using the χ2 test. P-values beneath 0.05 were deemed statistically significant. Results: The results reveal the consumption of some food supplements to be a fairly strong habit among healthcare professionals. COVID-19 pandemic urged one third of them to start taking food supplements (11.5%) or to increase the amount and frequency of their use (21.9%). As for vitamins, during the pandemic healthcare professionals have taken more C (P=0.001), D (P=0.001), and B complex vitamins (P=0.048). The major increase was seen with the D vitamin, whose daily consumption rose by 3.63. Significant differences in the consumption of minerals, proteins, and amino acids, noticeable between the group that changed its food supplementation habits and the one that did not change, arose primarily due to the changes in magnesium and zinc intake (P
usporedno na hrv. i eng. jeziku
Bibliografija
Summary.
Keywords: zdravstveni djelatnici, suplementi, COVID-19