Uspostava veza Međunarodnoga odbora Crvenoga križa i Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije za vrijeme Drugoga svjetskog rata : The Establishment of Relations between the International Committee of the Red Cross and the People"s Liberation Army and Partisan Detachments of Yugoslavia during World War II - Kevo, Mario (Array, 2021)
Djelatna uloga Međunarodnoga odbora Crvenoga križa (MOCK) do izražaja dolazi u ratnim okolnostima u provođenju aktivnosti utemeljenih na međunarodnom ratnom pravu da bi se osigurala pomoć za sve ratne stradalnike. U osiguravanju uvjeta rada tijekom Drugoga svjetskog rata MOCK je pokušao uspostaviti službene odnose sa svim zaraćenim državama, odnosno svim vojnim snagama bez obzira na to je li im bio priznat status zaraćene strane. Stoga su u radu prikazani i napori koje je MOCK uložio u pokušaje da pripadnici Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije steknu službeni položaj zaraćene strane, odnosno službeni status ratnih zarobljenika, te da se na njih dosljedno primijene odredbe međunarodnoga ratnog prava. Usprkos prethodnim kontaktima MOCK je tek nakon imenovanja stalnoga predstavnika u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj (1943.) započeo opsežne aktivnosti u korist pripadnika partizanskoga pokreta Jugoslavije, od kojih su najvažnije bile praktična primjena odredaba međunarodnoga ratnog prava na zarobljene pripadnike partizanskih jedinica te osiguravanje raznih oblika pomoći. S istom je nakanom predstavnik MOCK-a uspostavio kontakt i s Vrhovnim štabom Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije, a suradnja je olakšana tek nakon potpisivanja sporazuma Tito-Šubašić, što je rezultiralo uspostavom službenih odnosa krajem 1944. godine. Na temelju izvornoga arhivskoga gradiva, objavljenih izvora i literature autor pokazuje i neke aspekte suradnje do završetka rata te u neposrednom poraću.