"Ekumenistička" politika Katoličke crkve u Crnoj Gori (1965. – 1970.) : The "Ecumenical" Politics of the Catholic Church in Montenegro (1965–1970) - Papović, Dragutin (Array, 2021)
U članku se govori o utjecaju odluka Drugoga vatikanskoga koncila na djelovanje Katoličke crkve (Barske nadbiskupije i Kotorske biskupije) u Crnoj Gori. Ekumenizam, ili borba za ujedinjenje kršćanskih crkava, bio je jedan od glavnih zaključaka toga koncila. Ekumenska politika došla je do izražaja u drugoj polovini šezdesetih godina i imala je važnu ulogu u aktivnostima Katoličke crkve u Crnoj Gori. Na taj se način pokušala približiti Srpskoj pravoslavnoj crkvi, a zatim i Islamskoj zajednici i nametnuti im svoje stavove. To je dovelo do intenziviranja vjerskoga života, do novih odnosa između vjerskih zajednica i socijalističkoga režima i do promjena u međunacionalnim odnosima. Ta politika odrazila se i na unutrašnje odnose u Barskoj nadbiskupiji i Kotorskoj biskupiji. Članak je nastao na temelju prvorazrednih arhivskih izvora iz fonda Republičke komisije za vjerska pitanja Crne Gore.