Razvoj pravosudnih vlasti i odgovarajućega pravnog okvira u Hrvatskoj 1945. godine : The Development of Judicial Authorities and the Related Legal Framework in Croatia in 1945 - Grahek Ravančić, Martina (Array, 2021)
Organizacija i razvoj pravosudnih tijela i odgovarajućega pravnog okvira u Hrvatskoj nakon Drugoga svjetskog rata bila je nezaobilazna sastavnica ustrojavanja ukupne nove vlasti na ovim prostorima. Rad analizira okolnosti i uvjete u kojima se uspostavljaju sudski sustav (okružni i kotarski sudovi te "specijalni sudovi") i tužiteljstvo u Hrvatskoj te zadaci koji su stavljani pred poslijeratno sudstvo. Naglasak je stavljen i na pitanje zakonskoga kontinuiteta, koji je osim za osiguranje legaliteta iskorišten i u svrhu izgradnje i stabilizacije nove vlasti.